button-fb
logo

het tekstbureau van waarachter gepassioneerde tekstschrijvers zich verliezen in hun pennenvruchten. Lees meer.

Waarom je schrijfwerk slecht is, en 10 tips om jezelf te verbeteren

Verbeteren schrijffouten

Wat je hebt geschreven is slecht. Sorry, niet om vervelend te doen, het ligt niet aan jou. De eerste versie van een schrijfsel, of het nu een artikel, boek, website of blog is, staat doorgaans boordevol fouten en verbeterpunten. Het goede nieuws? Je begint gewoon aan versie 2!

Maar hoe pak je dat nu het beste aan, dat nakijkwerk? Je bent namelijk nogal snel geneigd om over je eigen foutjes heen te lezen. Je hersenen denken “hey, deze tekst heb ik al eens gezien” en vullen de informatie automatisch voor je in, waardoor je van alles mist. Hieronder tien tips die wij bij Lettergeniek nog steeds gebruiken:

1. Neem eerst even pauze voordat je je werk gaat nakijken voor een frisse blik op je tekst. Liefst minimaal een uur! 

2. Probeer je te focussen op één soort fout tegelijk.  Dus eerst inhoudelijk verbeteren, dan op grammatica, dan spelling, enzovoorts.

3. Kom erachter wat je stopwoordjes zijn. Gebruik de zoekfunctie en kijk hoe vaak bepaalde woorden voorkomen in je tekst, dat zal je soms verbazen!

4. Kijk of je stukken of woorden die niet belangrijk zijn kunt schrappen. Kijk hier voor een lijst met woorden die de prullenbak in kunnen.

5. Ga op zoek naar hulpmiddelen, denk hierbij aan spelling en grammaticacheckers. Bijvoorbeeld op de website van Spelling.

6. Ga na of je tekst goed leesbaar is. Is het overzichtelijk, gebruik je de juiste lettertypes, zijn de alinea’s goed ingedeeld en maak je goed gebruik van koppen?

7. Heb je een pakkende titel verzonnen? Vraag enkele mensen in je omgeving welk beeld ze krijgen bij de titel, en of ze verder zouden willen lezen.

8. Schrijf in de actieve vorm. (Dus niet: Ga in de actieve vorm schrijven). Dat houdt je zinnen lekker compact en je lezers betrokken bij de actie.

9. Waarschijnlijk maak je regelmatig dezelfde soort foutjes. Maak er een lijstje van en loop die na voordat je jouw schrijfsel de wereld instuurt.

10. Lees je werk hardop voor nadat je het afhebt. Let maar op, je haalt er nog minimaal één fout uit!

Schrijven is hard werken, en het verbeteren van je werk is nóg pittiger. Wees dus niet te hard voor jezelf als je foutjes spot in je eerste versie, dat is eigenlijk heel normaal. Door steeds te blijven nakijken ga je jouw valkuilen herkennen en schrijf je op den duur steeds netter. You got this!

Hulp nodig met het schrijven of redigeren van een belangrijke tekst? Dat mag je natuurlijk ook aan ons overlaten! Neem gerust contact op.

Kunnen we nog iets anders voor je betekenen?
SchrijvenRedigerenVloggenStemacteren

Reageer

*