Search engine optimisation. Kort door de bocht is dat hoe Google ervoor zorgt dat het intikken van een zoekwoord leidt tot een behulpzaam resultaat. Het doel van Google is in dezen dus om gebruikers een goede zoekervaring te bieden. Jouw doel is om je content, waar je tijd en moeite aan besteedt, bij zoveel mogelijk mensen voor de neus te krijgen. Soms zijn die twee doelen in conflict met elkaar, dus hoe zorg je ervoor dat je teksten nog wel echt van jou zijn?
Door: Anne Koreman
Het is al snel logisch bedacht dat je, om zoveel mogelijk gezien te worden, schrijft op een manier die de zoekmachine van Google aan het werk zet. Het belang daarvan is de afgelopen jaren almaar gegroeid, want de aandacht van internetgebruikers is een kostbaar goed geworden. Voor adverteerders en bedrijven die adsverkopen, maar ook voor content creators. Lees hier meer over SEO.
Content wars
De nieuwste Michael Bay-film? Nee, onze dagelijkse realiteit. De enige manier om meer concurrentie te hebben dan als content creator is door potjes lucht te verkopen, want dankzij internet kan iedereen het. Je zou denken dat we daarom met zijn allen ons best doen om zo origineel mogelijk te zijn. Helaas is dat niet altijd helemaal waar, en SEO is de reden. Google kent zijn statistieken: de tekstlengte die graag gelezen wordt, de favoriete zoekwoorden van gebruikers, de doorklikken, de tijd die men besteedt op een pagina. Als jouw tekst aan de juiste criteria voldoet, wordt die omhooggeschoven in de zoekresultaten. Het tragische resultaat: globale eenheidsworst.
Gebruik je koppie
Creativiteit is, vinden wij, een gouden goed dat niet moet onderdoen voor vindbaarheid. Betekent dit dat wij niet zoekmachinevriendelijk schrijven? Dat we het allemaal maar onzin vinden? Nee, want Google heeft wel een punt: bepaalde dingen werken gewoon. Zoals het gebruik van koppen! Slechts weinig mensen lezen online een hele lap tekst voor hun lol. Met een beetje creativiteit verzin je een kop die aanspreekt, bij jou past, maar ook een van je keywords bevat. Daarnaast is het ook een kwestie van keuzes maken. Wil je een blog plaatsen over een onderwerp dat je diep raakt en past het niet binnen het stramien? Laat gaan, want ook dat soort content is belangrijk voor jou en je business! Wissel het af met content die gemakkelijker nieuwe lezers trekt.
SEO-schrijven met je hart
Als content maken oorlog is, dan zeggen wij: denk strategisch maar verlies niet je integriteit. Wij blijven schrijven vanuit ons hart, of het nu gaat om onze eigen webteksten of om de producttekst van een klant. Ons advies is dus om gewoon te schrijven wat je wilt schrijven, en dan voeg je daarna wel wat zaken toe die het geheel meer SEO-vriendelijk maken. Een doorlinkje (nee het is geen toeval dat dat woord een link is) hier of daar kan daadwerkelijk praktisch zijn voor de lezer, en zal niets afdoen aan jouw creatieve geest. Lezers komen misschien wel op je pagina terecht dankzij een zoekmachine, maar ze blijven terugkomen voor content die écht voelt.
Content op je site die werkt, zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen? Probeer deze handige hack: vraag het Lettergeniek ;).