button-fb
logo

het tekstbureau van waarachter gepassioneerde tekstschrijvers zich verliezen in hun pennenvruchten. Lees meer.

Hoe schrijf je een homepage?

Vroeger, vóór zoekmachines als Google bestonden, was je homepage het eerste dat bezoekers zagen. Tegenwoordig is dat al lang niet meer zo, omdat gerichte zoektermen de surfer direct naar een specifieke pagina leiden. Wat is dan nog de functie van jouw homepage? Het moet een gecalculeerde samenvatting van de rest van je website zijn. Wie is dit bedrijf, wat zijn je belangrijkste diensten of producten en wat kun je voor de klant betekenen?

Iemand die jouw website bezoekt, heeft doorgaans een vraag, behoefte of probleem. Op jouw homepagina moet duidelijk worden gemaakt hoe jóuw bedrijf dat probleem gaat oplossen. Dat moet binnen enkele seconden helder zijn, want anders klikt je bezoeker waarschijnlijk al weg. Vergeet ook niet hier je unique selling points (USP’s) te noemen. Wat maakt jou uniek?

Mensen zijn lui

…en daar moet je echt vanuit gaan. Er moet al een heel directe interesse in jouw product of dienst zijn wil een bezoeker hele boekwerken gaan lezen op je site. Dat wil dus niet alleen zeggen dat je tekst op je homepage kort en bondig moeten zijn; zorg dat de belangrijkste zaken bovenaan staan. Boven ‘de vouw’ (net zoals bij een krant) moeten de belangrijkste zaken staan: een pakkende titel, een beschrijving van ongeveer vijf zinnen over wat je bedrijf doet, en dan een call-to-action. Oftewel een zin die de lezer aanzet tot actie. Denk aan: ‘Neem contact op als…’, ‘Vraag een offerte aan’, of ‘Klik hier voor meer informatie’.

Do’s:

Kies één doel uit dat jouw homepage moet bereiken. Meestal ligt dat doel in lijn met je call-to-action. Ga voor een helder design dat het oog leidt naar het belangrijkste gedeelte. Het beste is om hiervoor een professionele webdesigner in te huren. Je teksten zijn natuurlijk netjes en correct, en lekker to the point. Neus eens rond op de volgende homepages om te zien hoe wij die hebben geschreven en ingericht. Voel je vrij deze ter inspiratie te gebruiken: Lettergeniek (over schrijven en vloggen), De Orakelmeisjes (over orakelkaarten) en HOLY shit. (over holistisch leven).

Dont’s:

Wat je dus absoluut niet wil, is al je producten, diensten of afdelingen vertegenwoordigen op je homepage. Met een goedgekozen call-to-action zullen klanten vanzelf vervolgstappen nemen binnen je website en komen ze zo achter alles dat jij te bieden hebt. Een druk ontwerp met allerlei knoppen en submenu’s overprikkelt de lezer alleen maar. Daarentegen moet je ook weer niet té karig zijn in het loslaten van informatie. Je kent het wel, van die overgestileerde sites waar je een minuut kwijt bent met zoeken naar het menu. Dat gaat jou in elk geval niet gebeuren.

Met deze tips kun je zelf een professionele homepagina in elkaar zetten. Toch liever hulp bij het schrijven van je webteksten? Neem gerust contact met ons op!

Kunnen we nog iets anders voor je betekenen?
SchrijvenRedigerenVloggenStemacteren

Reageer

*